رسانای الکتریکی که به آن EC گفته میشود معیاری است که میزان کل مواد مغذی را نشان میدهد. تمامی گیاهان برای رشد ایدهآل به یک محدوده مشخصی از EC خاک احتیاج دارند. این به این معنی است که نیاز گیاهان به مواد مغذی با یکدیگر متفاوت میباشد.
گیاهان قادر به جذب مواد مغذی به شکل یون هستند. مواد مغذی برای تقسیم شدن به یون میباید داخل آب حل شوند. به عنوان مثال کود نیترات پتاسیم به هنگام حل شدن در آب به دو عدد یون پتاسیم و نیترات تقسیم خواهد شد.
هر یک از یونهای ایجادشده داخل محلول یک بار الکتریکی دارند که این بارها به وجودآورنده حرکت الکتریسیته در محلول میباشند. محلولی جریان الکتریسیته را بهتر انتقال خواهد داد که حاوی یونهای بیشتری باشد. به عنوان مثال نمک حاوی یون میباشد به همین دلیل افزودن نمک به آب محلولی رسانا به وجود میآورد اما آب خالص به دلیل نداشتن یون رسانای جریان الکتریسیته نیست.
4 واحد رایج برای سنجش EC خاک وجود دارد. معیار اندازهگیری EC خاک معمولاً میلیزیمنس بر سانتیمتر میباشد اما این معیار، معیاری جهانی نیست. شما میباید از واحدی که ECسنج و رساننده مواد مغذی برای اندازهگیری میزان EC استفاده میکنند مطلع باشید. لازم به ذکر است که EC خاک میزان کل مواد مغذی موجود در خاک را نشان میدهد و قادر به تفکیک میزان هر عنصر غذایی نیست. برای آشنایی بیشتر با EC پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مقاله ما را همراهی نمائید.
برای خرید کود کشاورزی همچنین مطالعه و دریافت اطلاعات در خصوص ویژگیهای نماتدکش گیاهپایه خرم بهار آتیس میتوانید از صفحه نماتدکش خرم بهار آتیس اقدام کنید.
EC معیاری است که مقدار کل مواد مغذی یا یونی موجود را در اختیار شما قرار میدهد. برای اینکه گیاهان تغذیه صحیحی داشته باشند لازم است که مواد مغذی به میزان کافی به آنها برسد. با دانستن EC ترجیحی گیاهان میتوانید مقدار کافی از مواد مغذی را در اختیار هر گیاه قرار دهید.
برخی تصور میکنند که تغذیه گیاهان هرچه بیشتر باشد، رشد بهتری خواهند داشت. اما این تصور صحیح نبوده و نتایج آن بسیار فاجعهبار خواهد بود. بیتوجهی به EC ترجیحی گیاه و تغذیه بیش از حد علاوه بر سمیت مواد غذایی منجر به کاهش توانایی جذب آب توسط گیاه نیز میشود.
به روشهای مختلفی میتوان از EC ترجیحی هر گیاه مطلع شد. به عنوان مثال EC خاک در گیاه گوجهفرنگی 2.2 الی 2.8 میباشد. ممکن است برخی گیاهان در مراحل مختلف شکوفایی به میزان مختلفی از مواد مغذی احتیاج داشته باشند. شما قصد پرورش هر گیاهی را که دارید برای اطلاع یافتن از میزان EC ترجیحی آن در مراحل مختلف رشد میباید تحقیقات لازم را انجام داده و یا با یک کارشناس مشورت نمائید.
شما میتوانید EC ترجیحی ناحیه ریشه گیاه را با استفاده از ECمتر بسنجید. لازم است که میزان EC خاک را بهصورت روزانه اندازهگیری کنید زیرا همانطور که گفته شد میزان EC ترجیحی گیاهان مدام تغییر میکند البته در گلخانه و محیط های محدود این امکان وجود خواهد داشت. اگر از میزان EC مورد نیاز گیاه در هر روز مطلع شوید میتوانید مواد غذایی مورد نیاز گیاه را به موقع در اختیار آنها قرار داده و از بروز مشکلات جلوگیری کنید.
برای مطمئن شدن از تامین بودن مواد غذایی مورد نیاز گیاه علاوهبر EC لازم است تا pH خاک را نیز اندازهگیری کنید. درصورتی که میزان pH محلول غذایی و pH ناحیه ریشه با نیاز گیاه تطابق داشته باشد، توانایی گیاه را در جذب مواد مغذی افزایش میدهد، پس توصیه میکنیم به همراه EC، pH خاک را نیز به شکل دوره ای با بازه زمانی مشخص اندازهگیری کنید.
همانطور که گفته شد هر گیاهی به EC ترجیحی نیاز دارد که خارج از این محدوده EC تغذیه متعادلی نداشته و با اختلالات مواجه خواهد شد. میزان EC خاک بالاتر از نیاز گیاه سلامت آن را به شدت به خطر میاندازد.
گیاهان ممکن است در صورت تغذیه نادرست از کمبود یا بیشبود مواد مغذی رنج ببرند. علائم این مشکلات در اکثر مواقع شباهت زیادی به یکدیگر داشته و به دشواری میتوان تشخیص داد که منبع مشکل کجاست و گیاه از کمبود چه مادهای رنج میبرد. EC بسیار پایین علائمی دارد که از جمله این علامتها میتوان به زرد و قهوهای شدن برگهای گیاه، ایجاد نقاط قهوهایرنگ نکروز، کاهش شدید رشد ریشهها و برگها، بدفرمی برگها و در نهایت کاهش عملکرد محصول اشاره کرد.
EC بالا گیاهان را با سمیت مواد غذایی و بیش بود نمک مواجه کرده و سبب سوختگی گیاه شود. همچنین توانایی گیاهان را در جذب آب مورد نیازشان به شدت کاهش داده و باعث پژمردگی و در نهایت از بین رفتن گیاهان خواهد شد. در زیر به چند مورد دیگر از علائمی که در صورت بالا بودن میزان EC به وقوع میپیوندند اشاره کردهایم:
پیشنهاد میکنیم پیش از اینکه شاهد چنین علائمی باشید و سپس درصدد رفع آنها برآیید، توصیهها را جدی گرفته و به صورت منظم و روزانه EC خاک در ناحیه ریشه گیاه را اندازهگیری نمائید. با این کار گیاهان شما دچار مشکل کمبود یا سمیت مواد غذایی نشده و چرخه رشد ایدهآلی را طی خواهند کرد. با اندازهگیری منظم این پارامتر میتوانید هر مشکلی را به راحتی در زمان وقوع یافته و از بروز مشکلات جلوگیری کنید.
برای کاهش EC در کشت هیدروپونیک به مخزن آب افزوده و در صورت بالا بودن بیشازحد EC برای رفع آن سیستم را به صورت کامل آبیاری کنید تا ریشهها کامل شسته شده و غلظت نمکها از بین بروند. سپس مخزن را با یک محلول حاوی مغذی کمقدرت پر نمائید. شما میتوانید از یک کارشناس متخصص نیز کمک بگیرید.
در خاک نیز راهحل اساسی رقیقکردن خاک با استفاده از آب میباشد. pH آب باید در حد تعادل باشد. هنگام انجام این کار مدام آبیاری را متوقف کرده و اجازه دهید خاک زهکشی شود. سپس EC را اندازهگیری کنید.
عمل آبیاری و اندازهگیری را تا جایی ادامه دهید که مطمئن باشید نمکهای اضافی دفع شدهاند. سپس گیاهان را با یک کود مناسب سبکتر تغذیه کنید. درصورت نداشتن اطلاعات و دانش کافی در کاهش EC میتوانید از یک کارشناس کمک بگیرید.
افزایش EC برخلاف کاهش آن بسیار سادهتر صورت میگیرد و نحوه انجام آن در کشت هیدروپونیک و خاک تفاوتی ندارد. فقط نیاز است که اقدام به تغذیه صحیح گیاه کنید. در این راستا میتوانید از میزان محلول مغذی و یا کود بیشتری جهت تامین نیازهای غذایی گیاه استفاده نمائید. پس از هر مرحله از تزریق مواد مغذی مجدد EC را اندازهگیری کنید تا مطمئن شوید تغذیه گیاهان به میزان کافی صورت گرفته است. برای تهیه کود مناسب پیشنهاد میکنیم با کارشناسان شرکت دانش بنیان خرمبهار آتیس مشورت نمایید.
در این مقاله سعی کردیم شما را با رسانای الکتریکی و نقش آن در تغذیه گیاه آشنا نمائیم. یکی از کارهایی که در کنار سایر بررسیهای بهداشت گیاه باید به صورت روزانه انجام گیرد اندازهگیری EC میباشد. سنجیدن روزانه این پارامتر به شما کمک خواهد کرد تا از وقوع کمبود یا سمیت مواد مغذی در گیاهان جلوگیری کرده و هر مشکلی را در زمان وقوع بیایید و سریعاً اقدام به برطرف کردن آن نمائید.