خرمالو یکی از محبوبترین میوههای پاییزی میباشد و در مناطق گرمسیر کشورمان قابل کشت است. میوههای درخت خرمالو خوراکی بوده و رنگهایی در طیف نارنجی و زرد روشن تا نارنجی و قرمز تیره دارند.
این میوه محبوب پاییزی سرشار از ویتامینهای 3B 2,B 1,B و C میباشد و منبع غنی از مواد معدنی موردنیاز سیستم ایمنی بدن همچون کلسیم، آهن، گوگرد، فسفر و پتاسیم است. همچنین حاوی مقداری سلولز نیز میباشد.
به منظور تکثیر خرمالو در ایران معمولا خرمالو را به پایه وحشی آن متصل میکنند. این پایه وحشی خرمندی نام دارد. روش دیگر تکثیر خرمالو قلمهزنی است. در این مقاله قصد داریم شما را با ویژگیها و نکاتی در رابطه با کشت و پرورش نهال خرمالو آشنا نمائیم. پیشنهاد میکنیم تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
همانطور که گفته شد خرمالو را میتوان از طریق قلمهزنی و متصل کردن به خرمند تکثیر کرد. برای غرس نهال خرمالو میباید آن را در عمق یک متری از سطح زمین کشت نمائید. درخت خرمالو پس از رشد کامل دارای ۸ الی ۱۲ متر طول خواهد بود .
با اینکه خرمالو محصولی مهم در ایران و جهان شناخته میشود اما کشت و پرورش آن در ایران از قدمت چندانی برخوردار نیست. بهطوریکه در سال ۱۹۷۰ میالدی حدود ۲۵ تن خرمالو در ایران تولید و برداشت میشده و تولید این میزان خرمالو در ایران در ۴۰ سال گذشته درمقایسه با سایر کشورهای تولیدکننده خرمالو بسیار ناچیز میباشد.
تنوع گونههای خرمالو در ایران به این صورت است که ۲۲ نمونه آن کاکی بوده و ۷ نمونه خرمالو مربوط به گونههای ویرجینانا و لوتوس میباشد. این دسته از ارقام خرمالو دارای میوههایی به شکل قلب یا بلوط میباشند.
از دیگر گونههای خرمالو میتوان فوی کاکی را معرفی کرد که میوههای آن بزرگ و مدور بوده و از مرغوبترین گونههای خرمالو از لحاظ طعم و مزه به شمار میروند.
خرمالو گیاهی است که گلهای نر و ماده آن از یکدیگر جدا بوده و روی دو پایه قرار میگیرند. بعضی از گونههای خرمالو به صورت دوجنسی روی درخت مشاهده میشوند. اکثر خرمالوهایی که در کشور ما کشت میشوند هم از همین نوع میباشند. گلهای نر این گیاه به شکل ۲ یا ۳تایی نمایان شده و معمولا اندازهای کوچکتر از گلهای ماده دارند.
نکتهای که در رابطه با هرس درخت خرمالو میباید مورد توجه قرار گیرد این است که گلهای گیاه خرمالو روی شاخههایی که معمولا دارای یک سال سن هستند پدیدار میشوند و گاها میوهها هم بر روی همین شاخهها تشکیل میشوند. بنابراین هنگام هرس نهال خرمالو احتیاط کرده و به این نکته توجه کافی داشته باشید.
در زیر ۳ مورد از مهمترین گونههای خرمالو را معرفی کردهایم:
این نوع خرمالوها که با نام lotas.D شناخته میشوند، میوههای بسیار ریز در حد گیلاس داشته و پس از رسیدگی کامل زردرنگ میشوند. میوههای این رقم معموال طعمی ترش دارند.
نام علمی این نوع خرمالو D.Virginia بوده و دارای برگهایی کشیده و براق میباشد. این گونه خرمالو با نام خرمندی نیز شناخته میشود و کاربرد آن پیوند زدن خرمالوهای معمولی است. میوههای خرمالوی ویرژینیا اندازهای مشابه با آلو داشته و متاسفانه به دلیل وجود تانن زیاد در آن قابل مصرف نمیباشند.
خرمالوی معمولی که نام علمی آن D.kaki میباشد، اندازهای متوسط و درشت دارد که میوههای آن پس از رسیدگی کامل رنگ قرمز به خود میگیرند. گفته شده است که منشا گونههای معمولی خرمالو از ژاپن است.
خرمالو گیاهی است که آفتاب را دوست دارد. این گیاه در مناطق دارای آب و هوای معتدل و خنک که آفتابگیری آن مناسب باشد، رشد ایدهآلی خواهد داشت.
درست است که خرمالو جزو گیاهانی است که در برابر سرمای شدید مقاوم میباشد اما کشت آن در مناطق دارای آب و هوا سرد شرایط خاصی را میطلبد. برای جلوگیری از بروز خطر یخزدگی میوهها میباید اطراف آن را حصار گرفت.
درخت خرمالو با خاکهای مختلف سازگاری دارد. مناسبترین خاک برای کشت خرمالو خاکی است که حاصلخیز بوده و دارای زهکشی مناسب و بافتی متوسط باشد. ناگفته نماند که خرمالو را میتوان در خاکهای رسی دارای بافت سنگین نیز کشت کرد.
اسیدیته بین ۵.۶ تا ۵.۷ برای رشد خرمالو مطلوب میباشد. گیاه خرمالو مقاومت بالایی نسبت به کمآبی و خشکی دارد. اما طبیعتا فراهم نمودن آب مورد نیز درخت به افزایش عملکرد میوهها کمک فراوانی خواهد کرد. نهال خرمالو میباید در عمقی مناسب کاشته شود.
درخت خرمالو برای میوهدهی به ۷ تا ۱۰ سال زمان احتیاج دارد. درواقع زمان شکوفایی گلها و میوهدهی درخت خرمالو ۷ تا ۱۰ سال پس از کشت نهال خواهد بود.
گیاه خرمالو برای رشد ایدهآل و میوهدهی به شرایطی وابسته است که در زیر به بررسی چند مورد از این شرایط پرداختهایم:
خاک مناسب
همانطور که گفته شد گیاه خرمالو برای رشد کردن به خاکی سبک و حاصلخیز نیاز دارد. بهترین خاک برای رشد خرمالو خاک خنک و مرطوب است.
برای کشت خرمالو باغات قدیمی مناسبتر هستند زیرا خاکهای حاصلخیزی دارند. اگر قصد کشت و پرورش این گیاه در باغچه را دارید، توصیه میشود باغچه را از خاکهای باغی قدیمی پر کنید. برخی از افراد پس از کاشت خرمالو در باغچه به نتایج بسیار عالی دست مییابند. دلیل این موفقیت استفاده از خاک مراتع است.
آبیاری
درخت خرمالو به آبیاری فراوان احتیاج دارد. این گیاه حساسیت نسبتا بالایی به خشکی داشته و در دماهای باال نیاز آبی آن چندین برابر میشود.
برای آبیاری درخت خرمالو میباید از یک برنامه منظم و اساسی پیروی کنید. نکتهی مهم اینجاست که آبیاری بیش از حد درخت خرمالو به اندازه عدم آبیاری کافی دردسرساز خواهد بود.
زیرا ریشههای درخت را با اختلال کمبود اکسیژن مواجه میسازد. بارزترین علامت آبیاری بیش از حد درخت خرمالو ریزش زودرس میوهها میباشد.
کوددهی
درخت خرمالو به شدت احتیاج به کودهای دامی دارد. کودهای دامی مورداستفاده حتما باید پوسیده باشند. توصیه میشود جهت تغذیه مناسب خرمالو در باغچه از کودهای نیمهآلی که ورز نامیده میشوند استفاده نمائید.
این کودها برای نهالهای کاشته شده در باغچه که از حجم خاک کمی برخوردار بوده و محیط رشد برای ریشهها محدود میباشد، بسیار مفید خواهند بود.
معموال عمل کوددهی درخت خرمالو را در اواسط اسفندماه و پس از رفع سرمای شدید زمستان انجام میدهند. میزان استفاده از ورز، ۴ تا ۵ کیلوگرم برای هر درخت خرمالو میباشد. پس از انجام عمل کوددهی میباید باغچه را شخم بزنید.
عمل شخمزنی میباید حتما در اسفندماه انجام شود. درخت خرمالو ریشههایی بسیار حساس دارد و ریشهها درصورت آسیب دیدن به سختی ترمیم خواهند شد. لذا خاک بستر کشت خرمالو را به صورت عمیق شخم نزنید.
خرمالو نیاز آنچنانی به مواد مغذی ندارد. درخت خرمالو درصورت وجود کود گیاهی به کودهای شیمیایی نیاز نخواهد داشت. مناسبترین کودی که درصورت عدم دسترسی به کود گیاهی میتوانید استفاده کنید، کود NPK با نسبتهای 20-20-20 میباشد. زمان مناسب کوددهی اواخر فصل زمستان و یا اوایل فصل بهار است.
آفات و بیماریهای درخت خرمالو
از شایعترین آفات تهدیدکننده درخت خرمالو میتوان تریپس و مگس سفید را نام برد. این آفات پوست میوه را مورد هدف قرار داده و زمینههای بدرنگ شدن پوست میوه را فراهم میآورند.
برخی حیوانات موذی همچون موش به ریشه درخت خرمالو هجوم برده و به درخت صدمه میزنند. از بیماریها و اختالالت درخت خرمالو میتوان به زودگلدهی، آفتابسوختگی میوهها، ترک خوردن میوه در اطراف کاسبرگ و ریزش زودرس میوهها اشاره کرد.
برخی اوقات ریزش میوههای درختانی همچون خرمالو امری طبیعی میباشد. برای جلوگیری از ریزش میوهها بهتر است درخت خرمالو را با استفاده از کودهای پوسیده حیوانی تقویت نمائید.
برخی نکات مهم که در زمان کشت خرمالو میباید مورد توجه قرار گیرند:
نتیجهگیری
در این مقاله سعی کردیم شما را با ویژگیهای درخت خرمالو، نحوه کشت و همچنین شرایط مناسب برای نگهداری از آن آشنا نمائیم.
اگر قصد کشت و پرورش درخت خرمالو را دارید به دستورالعملهای ارائهشده در این مقاله به خوبی عمل کنید. پیشنهاد میکنیم جهت تهیه کود مناسب برای کوددهی درخت خرمالو به سایت شرکت خرم بهار آتیس مراجعه کرده و با کارشناسان این شرکت مشورت نمائید.
امیدواریم مطالب ارائه شده در این مقاله برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد. برای مشاهده محصولات خرم بهار اتیس میتونید به صفحه خرید کود کشاورزی سایت مراجعه نمایید شما را به خداوند بزرگ میسپاریم.