یکی از ادویههای فوقالعاده بینظیر و گرانقیمت در جهان هل میباشد. هل گیاهی است که نیاز کمی به نور خورشید دارد.
دانههای تشکیلدهنده هل داخل غلافهایی نازک، کوچک و کاغذمانند قرار دارند. این دانهها پس از ساییده شدن تبدیل به ادویه میشوند. بهتر است این گیاه را در منطقهای که آبوهوای گرم و مرطوب دارد پرورش دهید. زمان لازم برای گلدهی و به بار نشستن گیاه هل 3 تا 4 سال میباشد.
برای مشاهده انواع نهادههای کشاورزی و نماتدکش گیاهپایه خرم بهار آتیس میتوانید به صفحه محصولات سایت مراجعه نمایید.
اگر قصد کاشت هل در منزل را دارید ابتدا باید بذرهای آن را داخل گلدانی متوسط کاشته و مدتی صبر کنید تا بذرها جوانه بزنند.
پس از اینکه بذرها جوانه زده و سبز شدند، لازم است تا آنها را به مکانی سایهدار و به دور از نور مستقیم خورشید انتقال دهید. پرورش و کاشت هل چند سال به طول میانجامد اما درنهایت شما به محصولی اقتصادی خواهید رسید. پرورش و کاشت هل سبز به دلیل اقتصادی بودن و سخت بودن فرایند کشت از اهمیت بالایی برخوردار است.
در این مقاله راجعبه هل سبز اطلاعاتی در اختیار شما خواهیم گذاشت. با ما همراه باشید.
کاشت هل در چندین مرحله انجام میگیرد. در اینجا به بررسی اقدامات لازم در هر مرحله پرداختهایم:
برای شروع کاشت هل در منزل، ابتدا باید بذر هل را از یک فروشگاه مواد غذایی و یا از یک شرکت کشاورزی معتبر خریداری کنید.
توصیه میکنیم بذرها را از شرکتهای کشاورزی تهیه نمائید زیرا اینگونه بذرها در شرایط سالم نگهداری شده و احتمال بیمار بودن آنها بسیار کم میباشد. همچنین این بذرها در مرحله جوانهزنی بسیار قدرتمند عمل خواهند کرد.
در قدم بعدی بذرهای تهیهشده را داخل یک ظرف شیشهای بریزید، سپس روی بذرها محلول اسید نیتریک 2.5 درصد ریخته و محلول را هم بزنید.
پس از 2 دقیقه هم زدن، محلول و بذرها را روی سطحی صاف ریخته و بذرها را شسته و از اسید کاملا پاکسازی کنید. در قدم بعدی بذرها را در درون یک ظرف آب ولرم قرار داده و یک شب صبر کنید تا بذرها به خوبی خیس بخورند.
مرحله بعدی کاشت بذرها میباشد. درصورتی که قصد دارید بذرها را در فضایی باز همچون باغ خانه کشت نمائید، بذرها باید در عمق 8/1 اینچ در خاک قرار گرفته و فاصله آنها از یکدیگر 0.5 تا 1 اینچ باشد.
برای کاشت بذرها میباید محیطی نیمهسایه را برگزینید که خاک آن کمی اسیدی وغنی از هوموس باشد. پس از کاشت بذرها در فضای باز لازم است لایهای از مالچ کاه و یا چمن بر روی بذرها قرار دهید.
درصورتی که در زمستان اقدام به پرورش و کاشت هل کردهاید، میتوانید بذرها را در گلدان کاشته و در داخل خانه نگهداری نمائید. بذرها حدود 40 تا 45 روز پس از کاشت شروع به جوانهزنی خواهند کرد. خاک موردنیار هل خاکی است که دارای زهکشی مناسب و کمی شنی باشد.
اگر قصد پرورش هل در گلدان را دارید به این نکته توجه داشته باشید که گلدان یا ظرف استفادهشده تا زمان برداشت هل بهتر است جابهجا نشود.
ارتفاع گلدان میباید حدود 30 سانتیمتر و پهنای آن حدود 15 سانتیمتر باشد. بذرها در داخل گلدان باید در عمق 3 میلیمتری خاک کاشته شوند. میتوانید به جای استفاده از گلدان نهالها را به باغ یا باغچه خانه انتقال دهید.
همانطور که گفته شد جوانه زدن بذرها 40 تا 45 روز به طول میانجامد. در این مدت میباید خاک را به صورت مکرر آبیاری نمائید و اجازه ندهید که خاک خشک شود.
اگر میخواهید نهالها را پس از جوانهزنی به زمین منتقل کنید باید تا رویش برگهای نهال صبر کنید. نهالها باید حداقل دارای دو برگ باشند و تا قبل از دوبرگی شدن باید درون ظرف یا گلدان نگهداری شوند. از شروع کاشت هل تا آمادگی نهالها برای انتقال به زمین 90 روز زمان لازم است.
فضایی را از باغ برای انتقال نشاها آماده کنید. خاک این قسمت از زمین میباید دارای زهکشی مناسبی باشد. برای تشخیص اینکه خاک زهکشی مناسبی دارد یا نه پس از بارش باران و یا آبیاری شدید خاک را مورد بررسی قرار دهید. دقت کنید که خاک چگونه از آب تخلیه میشود.
اگر پس از بارندگی و یا آبیاری گودالهای آب روی زمین ایجاد شدند، این اتفاق از پایین بودن زهکشی خاک خبر میدهد. خاک نه باید دارای حوضچههای آب باشد و نه به طور کامل خشک شده باشد. خاکی که دارای زهکشی مناسب باشد پس از بارندگی و آبیاری مرطوب خواهد بود.
نکتهی قابل توجه این است که گیاه هل نسبت به خاک رسی حساسیت بالایی دارد و در صورت حاکم بودن چنین شرایطی از بین خواهد رفت. برای رفع این مشکل مقداری ماسه به خاک اضافه نمائید و یا از کودهای مخصوص استفاده کنید. گیاه هل علاقهمند به رشد در خاک لومی میباشد. برای کشت و پرورش گیاه هل pH خاک را بین 6 تا 6.5 تنظیم کنید.
همانطور که گفته شد گیاه هل گیاهی است که به نور خورشید حساس میباشد و در صورت قرارگیری در مقابل نور کامل خورشید نابود میشود. بهتر است مکانی را برای کشت و پرورش هل انتخاب نمائید که مقداری سایهدار باشد. اگر مکان کشت هل بیشازحد سایهدار باشد باعث کاهش سرعت رشد گیاه میشود. بهترین مکان برای رشد گیاه هل زیر سایه درخت میباشد.
از آنجا که گیاه هل گیاهی نیمهگرمسیری میباشد، بنابراین منطقه رشد آن باید دارای رطوبت کافی باشد. میزان رطوبت موردنیاز گیاه هل 75% است. درجه حرارت مناسب برای رشد هل تقریبا 18 تا 35 درجه سانتیگراد میباشد. نهالها در خاک میباید دارای عمق 2.5 تا 3.8 سانتیمتر باشند و با فاصله 15 تا 45 سانتیمتر از یکدیگر حفر شوند.
حفر عمیق نهالها داخل خاک باعث میشود تا نور به آنها نرسیده و در جوانهزنی ناتوان بمانند. لذا از حفر عمیق خودداری کنید. اگر آبوهوای محل زندگی شما به گونهای است که دمای هوا گاهی به زیر 16 درجه سانتیگراد میرسد، توصیه میکنیم نهالها را در گلدان بکارید تا در دماهای خیلی پایین بتوانید آنها را به مکان گرمتری در منزل انتقال دهید.
تقسیم ریزومها برای دستیابی به گیاهان بیشتر انجام میشود. ریزومها را باید زمانی که یک سال از عمرشان گذشته تکثیر نمائید.
وقتی که ساقههای گیاه گلدهی را آغاز کنند غلافهای بذر نمایان میشوند. 40 روز بعد از گلدهی زمان مناسب برای برداشت هل میباشد.
البته برداشت هل زمان معینی ندارد و بستگی به این دارد که بدانید غلافها چه زمانی به طور کامل رسیده میشوند تا اجازه تقسیم بذور را به غلافها نداده و آنها را پیش از رسیده شدن کامل برداشت نمائید. یک روش برای تشخیص زمان مناسب برداشت این است که غلافها را باز کنید.
اگر شاهد سیاه بودن دانههای آن بودید یعنی زمان برداشت فرا رسیده است اما اگر دانههای آن سفیدرنگ بودند یعنی غلافها برای بالغ شدن به زمان بیشتری احتیاج دارند.
پس از برداشت، غلافها را شستوشو داده و از مواد اضافی پاکسازی کنید. سپس سریعاً اقدام به خشک کردن آنها کنید زیرا غلافها در شرایط مرطوب عطر و طعم خود را از دست خواهند داد. دمای مناسب برای خشک کردن غلافها دمای 48 درجه سانتیگراد میباشد. میزان رطوبت مطلوب غلافها در نهایت باید 10% باشد.
گیاه هل در برابر افات و بیماریها آسیبپذیری بسیار کمی دارد. یکی از آفاتی که ممکن است گیاه هل را تهدید کند تریپس میباشد.
شما میتوانید این حشرات را با تلههای چسبنده زردرنگ کنترل و مهار کنید. آفت دیگری که هل را تهدید میکند و بسیار خطرناک میباشد نماتد است.
ایجاد غدههای ذرهبینی بر روی ریشهها خبر از بروز نماتد میدهد. برای مبارزه با نماتد تنها راه این است که گیاهان را از بین برده و با نماتدکش شیمیایی و یا نور آفتاب اقدام به پاکسازی خاک کنید.
از جمله بیماریهای تهدیدکننده گیاه هل میتوان قارچها و اوومایستها را نام برد. این نوع بیماریها در اثر آلودگی محیط رشد به وقوع میپیوندند و راه مبارزه با آنها پاکیزه نگهداشتن ناحیه رشد گیاه میباشد. در صورت بروز بیماریهای قارچی میتوان از قارچکش مناسب استفاده کرد.
در این مقاله سعی کردیم شما را با مراحل کاشت و پرورش هل سبز و نکاتی راجعبه رشد بهتر این گیاه آشنا نمائیم.
همانطور که گفته شد وجود سایه برای گیاهان هل بسیار مهم میباشد و شما هیچگاه نباید گیاه را در معرض نور مستقیم آفتاب قرار دهید. میزان مرطوب بودن زمین نیز بسیار مهم است زیرا هل به خاک خشک حساس میباشد. اگر ناحیه کشت گیاه کمآب میباشد و بارندگی ندارد میباید به طور مرتب و مداوم خاک را آبیاری کنید.
قهوهای شدن برگهای گیاه هل نشاندهنده زیاد بودن نور آفتاب و یا آبیاری بیشازحد میباشد. نکتهی دیگر اینکه وقتی برگهای گیاه زردرنگ شدند این به این معنی است که گیاه نیاز به کود دارد. در چنین مواقعی نیاز است که جهت تغذیه گیاه با مشورت یک کارشناس کودی مناسب تهیه نمائید.
جهت تهیه نماتدکش اگروهلث میتوانید به سایت شرکت خرمبهار آتیس مراجعه کرده و با کارشناسان این شرکت مشورت نمائید.
میتوانید برای مشاهده و خرید کود کشاورزی از صفحه محصولات سایت ما دیدن کنید.
امیدواریم این مقاله برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد. شما را به خداوند متعال میسپاریم.