شرکت دانش بنیان خرم بهار آتیس

10 آفت و بیماری گلخانه خیار که تمام گلخانه داران باید آن را بدانند!!

10 آفت و بیماری گلخانه خیار که تمام گلخانه داران باید آن را بدانند!!

در سال‌هاي اخير، كشت گلخانه‌اي به خصوص گلخانه خیار به دليل وجود مزاياي بسیار مانند راندمان بالاي توليد محصول، توليد خارج از فصل محصول، كيفيت بالاي محصول توليدي و کاهش مصرف آب افزايش چشمگیری پیدا کرده است. کشت خیار در کشور ما نیز به علت توسعه و ترویج گلخانه‌ها، روز به روز در حال پیشرفت است. دما و رطوبت خاص محيط گلخانه، شرایط را براي رشد و تكثير بسياري از آفات و بيماری‌هاي گياهي مساعد می‌سازد.

 

برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص خرید نماتدکش گیاه پایه بالنده به صفحه نماتدکش خرم بهار آتیس مراجعه فرمایید.

 

خیار گلخانه ای

بنابراین در صورت ورود این عوامل به محیط گلخانه، آفات و بیماری‌ها به سرعت تکثیر یافته و خسارت کمی و کیفی بسیاری در محصول به جای می‌گذارند. همچنین کمبود عناصر غذایی یکی از مواردی است که نباید نادیده گرفته شود.

خیار یکی از پرمصرف‌ترین صیفی‌جات به شمار می‌رود که کیفیت و شکل ظاهری آن نقش مهمی در فروش دارد. لذا ظاهر و طعم بد خیار باعث کاهش کیفیت محصول و بازار پسندی آن می‌شود. در این مقاله قصد داریم آفات، بیماری‌ها و کمبود عناصر غذایی در گلخانه خیار را مورد بررسی قرار دهیم.

آفات مهم گلخانه خیار

شته‌ جالیزی، تریپس‌ها، سفید بالک‌ها، مگس‌های مینوز و کنه تارعنکبوتی از مهم‌ترین آفات در گلخانه خیار می‌باشند که در ادامه به بررسی هر یک از این آفات می‌پردازیم.

 

آفات خیار

شته‌ جالیزی

شته‌های جالیزی یکی از آفات‌ مهم در گلخانه خیار محسوب می‌شوند که زیان شدیدی به گیاهان جالیزی مخصوصا به خیار وارد می‌کند. شته‌ها بدنی نرم و گلابی شکل به رنگ سبز یا زرد دارند.

شته­ با قرار گرفتن در زیر برگ‌­ها از شیره گیاه تغذیه کرده و باعث کمبود مواد کربوهیدراته و توقف رشد آن می‌شود. در گیاهان آلوده به شته برگ‌­ها پیچیده و گل­ها می‌­ریزند.

شته با انتقال بیماری‌های قارچی و ترشح عسلک محیط را برای رشد انواع قارچ‌ها فراهم می‌سازد. برای جلوگیری از ورود شته‌ها به گلخانه استفاده از تله‌های چسبنده زرد رنگ پیشنهاد می­‌شود. در مبارزه بیولوژیک نیز می‌توان از کفشدوزک 7 نقطه‌­ای، زنبورهاي پارازيتوئيد و… استفاده نمود.

تریپس‌ها

یکی دیگر از آفات مهم خیار گلخانه‌­ای تریپس­‌ها می­‌باشند که علاوه‌بر خسارت به گیاهان، به علت قطعات دهانی مکنده باعث انتقال بیماری­‌های ویروسی می­‌شوند. تریپس­‌ها که در آب و هوای گرم و خشک فعالیت دارند با تغذیه شیره گیاهی از سطح برگ به گیاه آسیب می­رسانند.

محل تغذیه تریپس­‌ها به صورت نقاط سفید-نقره‌­ای یا زرد در می‌­آید. برگ­‌های مبتلا به این آفت رنگ پریده، بد شکل، پیچیده و پژمرده می‌­شوند. در صورت شدت خسارت، برگ‌­های گیاه خشک شده و از بین می‌­روند.

 

کنترل و حذف علف هرز در کاهش جمعیت تریپس‌­ها بسیار تاثیرگذار است چراکه علف هرز از میزبان­‌های مهم این آفت می­‌باشد. همچنین استفاده از عوامل بیولوژیکی از جمله کنه‌­های شکارگر و کفشدوزک‌­ها باعث کاهش جمعیت تریپس‌­ها می‌شود. از تله‌های چسبنده آبی و سفید با توجه به گونه تریپس نیز می‌توان استفاده نمود.

سفید بالک‌­ها

مگس سفید یا سفید بالک حشره­ای سفید رنگ با دامنه میزبانی وسیع است که خسارات بسیاری بر گیاهان گلخان‌ه­ای به خصوص خیار و گوجه‌فرنگی وارد می­کند. سفید بالک‌­ها با تغذیه از برگ‌­های پایینی باعث ایجاد لکه‌های زرد رنگ روی برگ‌ها شده و در نهایت موجب خشک شدن بوته­‌ها و کاهش شدید محصول می­‌شود.

 آفت سفید بالک به صورت غیر مستقیم نیز به گیاه آسیب می‌­رساند. این آفت با تولید عسلک بر روی برگ گیاه منجر به رشد بیماری­‌های قارچی می­‌شود. بهترین راه مقابله با این آفت نصب توری در محل هواکش­ گلخانه و نصب تله­‌های زرد چسب­دار می­‌باشد.

مگس‌­های مینوز گلخانه خیار

یکی از مهم­ترین آفات گلخانه­‌ای به ویژه خیار مگس­‌های مینوز است که با آسیب به بافت و ایجاد دالان­‌هایی در برگ موجب کاهش فتوسنتز و ریزش پیش از موقع برگ‌­ها می‌­شود.

اين آفت همچنين با ايجاد سوراخ در برگ‌ها باعث انتقال انواع ويروس‌ها و قارچ‌ها به بوته‌های آلوده می‌گردد. استفاده از زنبورهای پارازیتوئید، حذف علف­‌های هرز و نصب کارت­‌های زرد از راه­‌های مقابله با مینوزها می­‌باشد. در صورت خسارت شدید از سموم شیمیایی نیز میتوان استفاده نمود.

کنه تارعنکبوتی

یکی از شایع­‌ترین آفت گلخان‌ه­ای، کنه تارعنکبوتی است که در ابتدا علف­‌های هرز پیرامون گلخانه را آلوده کرده و پس از آن از طریق باد وارد گلخانه می‌­شود. کنه­‌ها با تغذیه از سلول­‌های سطح زیرین برگ به کلروپلاست‌­ها خسارات زیادی وارد کرده و باعث ریزش برگ‌­ها، کاهش رشد، کاهش فتوسنتز، کاهش کمی و کیفی محصول و در نهایت مرگ گیاه می­‌شوند.

ایجاد لکه­‌های ریز و زرد یا خاکستری رنگ، ایجاد حالت گرد و غبار گرفتگی روی گیاه و همچنین وجود تارهای تنیده شده در سراسر بوته‌­های گیاه از علائم وجود این کنه می‌­باشد. برای مقابله با کنه‌­ها تهویه مناسب، رعایت بهداشت گلخانه، ایجاد رطوبت، آبیاری مناسب و سموم کنه‌کش بهترین گزینه­‌ها هستند.

بیماری­‌های رایج در گلخانه خیار

پژمردگی فوزاریومی، سفیدک پودری، سفیدک داخلی، آنتراکنوز و موزائیک خیار شایع­‌ترین بیماری­‌های خیار گلخانه‌­ای می­‌باشد که در ادامه آن­ها را مورد بررسی قرار می­‌دهیم.

پژمردگی فوزاریومی

بیماری پژمردگی فوزاریومی یکی از مهم‌­ترین بیماری­‌های قارچی خیار گلخانه‌­ای است که باعث قهوه­‌ای شدن آوند، پژمردگی بوته‌­ها، پوسیدگی ریشه­‌ها و در نهایت مرگ کل بوته می­‌شود.

در صورتی که این قارچ در مرحله گیاهچه حمله کند محل بیماری باریک و نرم می­‌گردد. با حذف علف­‌های هرز، شخم عمیق خاک، پرهیز از آبیاری بیش از حد، استفاده از قارچ کش­‌ها می­توانید گیاهان خود را از این بیماری حفظ کنید.

سفیدک پودری

سفیدک پودری که با نام­های سفیدک سطحی و حقیقی نیز شناخته می‌شود یکی از بیمار­ی­‌های مهم در خیار است که خسارات قابل توجهی به محصولات وارد می­کند. اولین علائم بیماری سفیدک پودری زمانی است که گل‌های بوته خیار باز نشده و به صورت لکه‌­های سفیدرنگ روی برگ و ساقه خیار ظاهر می­‌شود.

برگ‌های مبتلا به سفیدک پودری خشک و شکننده شده و در صورت آلودگی بیشتر زرد یا قهوه‌­ای می­گردند. همچنین در بوته­‌های آلوده میوه پیش از موقع رسیده، بافت آن نرم و بی­‌مزه می­‌شود. در صورت آلودگی خیار به این بیماری، پیشنهاد می­‌شود اندام­‌های آلوده گیاه هرس شود و رطوبت گلخانه خیار کاهش پیدا کند.

سفیدک داخلی

سفیدک داخلی خیار یا سفیدک دروغی و کرکی یکی دیگر از شایع­‌ترین بیماری‌­های گلخانه خیار به شمار می‌رود که با متوقف کردن رشد بوته­‌ها خسارات اقتصادی زیان باری به خیار وارد می­سازد. اولين علائم به‌ صورت رنگ­‌پريدگی و ایجاد لکه‌­های نامنظم زرد رنگ در برگ­های مسن و بالغ نمایان می­‌شود.

در صورت شدت بیماری، برگ­‌ها خشک شده و می­ریزند. علاوه بر آن میوه­‌ها تغییر شکل و اندازه پیدا کرده و بدمزه می‌­شوند. راه­های مقابله با سفیدک داخلی هرس علف­های هرز، تهویه­ مناسب، رعایت اصول بهداشتی و تقویت بوته­‌ها می­‌باشد.

آنتراکنوز خیار

آنتراکنوز خیار یکی از بیماری­‌های مخرب در خیار گلخانه‌­ای است که تقریبا تمام قسمت­‌های گیاه را آلوده می‌­کند. آنتراکنوز خیار در ابتدا به صورت لکه‌هایی روی برگ ایجاد شده و سپس این لکه­‌ها به رنگ زرد مایل به قهوه­‌ای در می­‌آیند.

پس از آن این لکه­‌ها به لکه‌هایی بزرگ­تر و زاویه دار تبدیل شده و در نهایت محل لکه سوراخ می­‌شود. آثار آن در میوه‌­ها نیز به صورت زخم‌­های گرد، تیره و فرو رفته نشان داده می­‌شود. راه‌­های مقابله با این آفت نیز مانند سایر راه‌­های اشاره شده است.

موزائیک خیار

ویروس موزائیک خیار یکی دیگر از مهم­‌ترین بیماری‌­های ویروسی است که دامنه میزبانی وسیعی دارد. علائم ويروس ابتدا روي برگ‌های جوان ظاهر شده و آن‌ها را به شکل چروكيده و با لبه‌های برگشته در می­‌آورد.

در اثر این بیماری بر روی خیار، لکه­‌های سبز تیره به شکل موزاییک پدیدار شده و همچنین باعث کوتولگی و نخی شدن برگ­‌ها می­‌شود. از طرفی خیار تلخ، بدمزه و بد فرم خواهد شد. مبارزه با بیماری ویروس موزائیک خیار مشکل است چراکه هیچ نوع ماده شیمیایی برای کنترل آن وجود ندارد. تنها راه مقابله پیشگیری و مبارزه با حشرات است.

کمبود عناصر غذایی در گلخانه خیار

کمبود عناصر غذایی در خیار گلخانه­‌ای که باعث کاهش کمی و کیفی آن می­‌شود علائم گوناگونی دارد که در ادامه به آن می­پردازیم:

  • کمبود ازت: زرد شدن و رنگ پریدگی برگ­‌های پایین بوته، کوچک شدن اندازه برگ­ها و بوته­‌ها، متوقف شدن رشد برگ­‌ها
  • کمبود فسفر: متوقف شدن رشد، کوچک شدن برگ­ها، زرد شدن برگ­‌های مسن، کوتاه شدن گیاه، وجود لکه­‌های سوختگی بین رگبرگ­‌ها، سبزه تیره شدن برگ­‌ها در اثر کمبود شدید
  • کمبود پتاسیم: کوتاه شدن فاصله میان گره­‌ها، زرد شدن و سوختگی حاشیه برگ­‌های مسن، نوک کشیده و متورم شدن انتهای میوه
  • کمبود کلسیم: ایجاد لکه­‌های سفید و روشن در نوک برگ و میان رگبرگ‌­ها، پدیدار شدن کلروز رگبرگی، کوچک ماندن برگ‌­های جوان، سوختگی حاشیه برگ­‌ها، پیچیده شدن حاشیه برگ­‌های جوان به سمت بالا و برگ‌­های مسن به سمت پایین، متوقف شدن رشد بوته، کاهش کیفیت و زمان انبارداری میوه
  • کمبود منیزیم: زرد شدن برگ‌های مسن، ایجاد کلروز در لبه برگ­‌های مسن و گسترش در بین رگبرگ‌­ها
  • کمبود گوگرد: زرد شدن رگبرگ­‌های جوان، کاهش کیفیت محصول

 

  • کمبود آهن: زرد شدن برگ­‌های بالایی بوته، رنگ پریدگی رگبرگ­‌ها و سوخته شدن برگ­‌ها در اثر کمبود شدید، متوقف شدن رشد

 

  • کمبود منگنز: زرد شدن لبه برگ­‌ها و چروکیده شدن برگ­‌های مسن
  • کمبود بور: کج شدن برگ‌­های جوان، پیچ خوردن و کوچک ماندن میوه، کاهش کیفیت میوه، پدیدار شدن نقاط زرد در میوه

 

  • کمبود روی: کوتاهی بوته، کوچک ماندن برگ­‌ها، زرد شدن بین رگبرگ­‌ها

 

  • کمبود مس: کوتاهی و توقف رشد بوته، کوچک شدن برگ­‌ها، ظهور لکه­‌های زرد در برگ­‌های پایین، پیچ خوردن برگ­‌ها

 

  • کمبود مولیبدن: پژمرده شدن حاشیه برگ، پدیدار شدن لکه روی برگ، کوچک ماندن گل­‌ها

 

سخن پایانی

در این مقاله برخی از آفات، بیماری‌ها و کمبود عناصر در خیار گلخانه‌ای و همچنین راه های پیشگیری از آنها را معرفی کردیم. لازم به ذکر است که آفات و بیماری‌های دیگری نیز وجود دارد که در خیار گلخانه‌ای رایج می‌باشد. در آخر در صورتی که قصد خرید کود کشاورزی را دارید می‌توانید با مشاوران و کارشناسان حرفه‌ای مجموعه خرم بهار آتیس تماس حاصل کرده و محصول مورد نظر خود را تهیه کنید.

آخرین مقالات

محصولات پر مصرف

کود نماتدکش اگروهلث
هیومیک اسید سیلیس دار
هیومیک اسید گوگرد دار
قارچکش بیوبار
کود میکروکامل
کود اسید آمینه

برچسب‌ها

اطلاعات تماس

  • تهران، شهرری، میدان هادی ساعی، جنب بانک مسکن، ساختمان صدف، طبقه اول، واحد6
  • 09128986620
  • info@atisco.ir